noscript>

Ar žinote, kad...

  1. Vitaminas A jautrus šviesai, o verdant jo prarandama net iki 80 proc.
  2. Jei žmogaus racione nepakanka magnio, nevyksta vitamino D sintezė. Ir visai nesvarbu, kiek laiko praleidžiame saulėje ar kiek vitamino D3 gauname su maistu.
  3. Tiamino (vitamino B1) poreikis priklauso nuo per parą suvartojamų kalorijų – kuo daugiau vartojama angliavandenių, tuo daugiau reikia tiamino.
  4. Žmonės, nevalgantys mėsos, žuvies ar kiaušinių, su maistu gauna labai mažai vitamino B12, todėl jiems žymiai padidėja tikimybė pajusti šio vitamino trūkumo požymius. Šių žmonių racione per mažai ir visaverčių baltymų, vitamino D, kalcio, geležies, cinko.
  5. Kava gana greitai provokuoja B grupės vitaminų, ypač B1, nepakankamumo organizme požymius. Todėl kavos mėgėjai turėtų rinktis B grupės vitaminų turinčius maisto papildus.
  6. Verdant bulvę, didelė dalis vitamino C ir B grupės vitaminų patenka į verdantį vandenį. Jie vis dar gali būti naudingi, jei suvartosite ir skystį, tačiau dažniausiai vanduo nupilamas, o su juo – ir vitaminai.
  7. Rūkantys žmonės turėtų gauti daugiau vitamino C. Pastebėta, kad surūkius vieną cigaretę, netenkama tiek vitamino C, kiek jo yra viename apelsine, o tai yra apie 70 mg.
  8. Jei per dieną žmogus išgeria vieną ar dvi porcijas alkoholinių gėrimų, jis turėtų pasirūpinti, kad organizmas gautų papildomų vitaminų.
Dalintis